Lozan Mübadelesi anısına “Bursa Günlüğü Hikaye Yarışması” düzenleniyor
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Lozan Mübadelesi’nin 100. yılı anısına “Bursa Günlüğü Hikaye Yarışması” düzenleniyor.
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Lozan Mübadelesi’nin 100. yılı anısına “Bursa Günlüğü Hikaye Yarışması” düzenleniyor.
Yarışmanın Seçici Kurulunda, Bursa Uludağ Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nesrin Karaca, Mustafa Çiftci, yazar Nevzat Çalıkuşu, Hasan Erdem ile Güray Süngü yer alıyor. Yarışmanın sonunda seçici kurulun uygun göreceği hikayeler bir kitapta toplanıp, kalıcı hale getirilecek. Yarışmada birinciye 15 bin, ikinciye 10 bin, üçüncüye 5 bin, teşvik için iki kişiye 2 bin 500’er TL para ödülü verilecek.
Hikaye yarışmasının tanıtımı için Bursa Göç Tarihi Müzesi’nde düzenlenen toplantıda konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, hikaye yarışmasının Bursa’nın geleceğine bırakılacak güzel bir emanet olacağını söyledi.
Başkan Aktaş, bu yılın hem Cumhuriyet’in hem de Lozan Mübadelesinin 100’üncü yılı olması nedeniyle bu yılı farklı program ve etkinliklerle değerlendireceklerini anlatarak, sadece Bursa’da değil, Türkiye’nin hemen her yerinden talep gören ve severek takip edilen ‘Bursa Günlüğü’ dergisini Lozan Mübadelesi’nin 100. yılına vesile kıldıklarını belirtti.
Gelecek nesillere aktarılacak
Lozan mübadelesinde yaşananların bugünlere ışık tutacağını anlatan Başkan Aktaş, yarışmanın şimdiden hayırlı olmasını temenni etti. Başkan Aktaş, “Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Osmanlı’nın banisi Osman Gazi, Bursa’mızın fatihi Orhan Gazi başta olmak üzere, kutlu vatanımız için canını feda eden aziz şehitlerimizi, göç yollarında vefat eden muhacir kardeşlerimizi rahmetle ve hürmetle yâd ediyorum. Ödül törenini 29 Ekim’de yani Cumhuriyetimizin 100. yılında düzenleyeceğiz. 100 yıl önce yaşanan acıları çok çabuk unuttuk. Bu yaşanan acıları kitap haline getirerek gelecek nesillere aktaracağız. Yarışmada katkısı olan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Evlad-ı Fatihan şehri
Yazar Nevzat Çalıkuşu da Türk edebiyatında geniş manada göç temalı edebi eserler olduğunu ve bunların çoğunluğunun da roman sahasında vücuda geldiğini hatırlattı. Çalıkuşu, bu yarışmanın Lozan Mübadelesi ve Cumhuriyet’in 100. yılında düzenlenmesinin fevkalade yerinde olduğunu ifade ederek, “Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne ne kadar teşekkür etsek azdır. Bursa bir Evlad-ı Fatihan şehridir. Bu deyim bilhassa Balkanlar’da yer buluyor. Balkanlar, Kafkaslar ve Anadolu’dan yoğun göç alan Bursa’mız bu manada çok toplayıcı bir şehir. Ne de olsa kök başkenttir, eski yurttur. Bir yerlere gidilirken buradan gidilmiştir. Dönüş de buralara olmaktadır. Bursa’nın böyle bir çekiciliği vardır. Bu nedenle bu yarışma çok isabetli olmuştur” dedi.
Güray Süngü de yarışmanın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, yarışmanın Türk edebiyatına hayırlı olmasını diledi.
Edebiyatseverlerin 1 Eylül’e kadar başvuruda bulunabileceği yarışmaya katılmak isteyenler, bilgi ve yarismalar.bursa.bel.tr adresini üzerinden başvuru yapabiliyor.
Hibya Haber Ajansı© Copyright 2024 balondunya.com Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.